Forårstræf Øst - 80 år efter befrielsen
Morgan Forårstræf Øst, 24. - 25. maj 2025
I krigens fodspor op langs Øresunds kyst.
80 året efter befrielsen
Op langs Øresunds kyst ligger der markante mindesmærker fra Anden Verdenskrigens sidste periode. Vi vil fokusere på modstandskampens ofre og jødernes flugt over Øresund til Sverige.
Vi mødes lørdag den 24. maj kl 9.45 i Mindelunden Ryvangen i Hellerup, hvor vi får en kop kaffe og wienerbrød, en introduktion til Mindelunden og rundvisning ca. 11/2 time.
Mindelunden er en meget stemningsfuld begravelsesplads til minde om de modstandsfolk, der mistede livet under besættelsen i Danmark og i KZ-lejre. Her findes også nazisternes henrettelsesplads. I Mindelunden findes flere meget betagende monumenter, bl.a. til minde om krigssejlerne, udført af Per Arnoldi i sort granit, og soldatermindesmærket til ære for de danskere, der faldt i allieret krigstjeneste.
Fra Hellerup passerer vi Charlottenlund Fort, der er et kystbatteri fra 1883, og kører nordpå ad den Gamle Strandvej, hvor vi gør et kort stop ved nr. 184, hvor der er opsat en mindeplade for en af besættelsestidens største legender - modstandsmanden ’Flammen’, hvor han faldt 18. oktober 1944. Citronen døde i ildkamp 15. oktober 1944, blot 5 km herfra.
Vi kører videre nordpå forbi AJ tanken, hvor vi måske kan få et glimt af veteranbiler. Længere fremme ser vi inde i landet det kongelige jagtslot Eremitageslottet, opført af Christian den 6., og når den smukke Strandmøllekro, der ligger for enden af mølleåen, som strækker sig forbi Brede til Lyngby. På Strandmøllekroen får vi serveret frokost.
Området ved Strandmøllekroen, der er omgivet af slugter, stejle bakker og skov var ideel for illegalt arbejde og udskibning af jøder til Sverige. Trods dette var det dog problematisk, da der ved Høje Skodsborg var tysk kommandopost. Skodsborg Badehotel, som tyskerne benyttede, blev saboteret 7. september 1944.
Nord for Skodsborg passerer vi Vedbæk, hvor vi mod øst, til højre ser øen Ven og Sveriges kyst, der var målet for flygtningene.
I alt var der 6-700 bådoverfarter.
Vi passerer Karen Blixens Rungstedlund i Rungsted. Lige nordfor lå Rungsted Badehotel, der blev saboteret 9. september 1944.
Der er rejst flere monumenter til minde om jødernes redning og flugt til Sverige i oktober 1943, bl.a. Ved Hellerup havn, Vedbæk havn, i Gilleleje og ved Sletten, hvor vi gør holdt for at semonumentet ’Oktober 1943’, der forestiller en strandet flugtjolle, udført af kunstneren Per Arnoldi i sort granit.
Fra Sletten og Humlebæk kører vi ad små veje til Sauntehus Slotshotel, hvor vi skal overnatte.
Ved ankomsten får vi serveret kaffe/te og kage. Der er velkomstdrink inden vi til aften får serveret en 3-retters menu.
Søndag kører vi mod syd til Nivå, hvor vi om formiddagen får en guidet rundvisning af Nivågårds Teglværks ringovn, der er helt speciel. Ringovnen blev brugt som skjulested for mere end 500 jøder og opsamlingssted inden de blev hjulpet ned til teglværkets udskibningshavn ved Nivå og sejlet til Sverige.
Øvrige seværdigheder i området:
Sommers Bilmuseum
Karen Blixens Rungstedlund
Malerisamlingen Nivågård
Rododendron parken ved Nivågård
Søfartsmuseet i Helsingør
Kronborg
Pris pr. person for hele arrangementet: 1750 kr.
(delt dobbeltværelse)
Tillæg for enkeltværelse: 250 kr.
Opgradering til juniorsuite, pr. værelse 400 kr.
Pris pr. person for dagsarrangementet: 500 kr.
Ekstra overnatning, incl. morgenmad 1150 kr.
Drikkevarer til frokost og aftensmad er ikke inkluderet.
Tilmeldingsfrist 7. marts 2025, men først til mølle, da Sauntehus har begrænset antal værelser.